05.07.2023

25. avgusta se na Filipinih, Japonski in Indoneziji začenja svetovno prvenstvo v košarki. Četrtič bo del svetovne košarkarske elite tudi Slovenija.

Svetovno prvenstvo v košarki 2023 - Kje gledati tekme slovenske košarkarske reprezentance - Slovenija proti Litvi
V prvem delu svetovnega prvenstva bo med 25. in 30. avgustom vsaka izmed reprezentanc odigrala tri tekme skupinskega dela. Slovenci se bodo kot nosilci skupine F na japonskem otoku Okinawa v soboto, 26. avgusta pomerili z Venezuelo, v ponedeljek, 28. avgusta z Gruzijo ter za konec uvodnega skupinskega dela v sredo, 30. avgusta še z Zelenortskimi otoki. Vse tekme slovenske reprezentance se bodo začele ob 20.30 uri po lokalnem, oziroma 13.30 uri po slovenskem času.

Slovenskim košarkarjem na svetovnem prvenstvu v Manili ni uspel preboj v pofinale. V četrtfinalu je Kanada premagla Slovenijo s 100:89. Nemčija je izločila Latvijo z 81:79. V četrtek bo Slovenija v boju za 5. mesto igrala proti Litvi ob 14:30 uri s prenosom na ŠportTV.
Kanadčani se bodo v polfinalu pomerili s Srbijo, ki je v torek nadigrala Litvo. V drugem polfinalu se bodo Američani, ki so v četrtfinalu premagali Italijane (100:63), pomerili z Nemci, ki so danes v dramatičnem srečanju premagali Latvijce. Prenosa tekem polfinala bosta v petek v živo na Športklubu. .


Slovenija bo v primeru, da v skupini osvoji prvo ali drugo mesto napredovala v drugi del, kjer bo zaigrala še proti najboljšima moštvoma skupine E, kjer nastopajo Avstralija, Nemčija, Finska in Japonska. Točke iz prvotne skupine se bodo prenesle v novonastalo skupino K. Dodatno motivacijo turnirju bodo dodale tudi olimpijske vozovnice, ki se bodo podeljevale za najboljše reprezentance s posameznih celin. S SP bodo na OI 2024 v Pariz potovale: po najboljši dve evropski in ameriški reprezentanci ter po ena najboljša iz Afrike, Azije in Oceanije.

Prenosi tekem Slovenske reprezentance na Svetovnem prvenstvu

Navijači košarkarske reprezentance si boste vse dvoboje Slovenije na svetovnem prvenstvu 2023 lahko ogledali na Šport TV. Finale se bo igralo 10. septembra. Prenose dvobojev slovenske reprezentance bo ekipa Šport TV-ja obogatila s studijskim programom, kjer bodo gostovali številni strokovnimi gosti.


Slovenski košarkarji vpoklicani za Eurobasket

Selektor Aleksander Sekulić je na seznam reprezentančnih kandidatov uvrstil 20 košarkarjev. #mojtim se bo na prvenstvo žal podal brez zlatega kapetana Gorana Dragića, ki je sprejel odločitev, da je dokončno sklenil svojo reprezentančno pot, ekipa pa bo prav tako močno pogrešala poškodovanega kapetana Eda Murića. Seznam slovenskih reprezntantov:
Jaka Blažič, Saša Ciani, Vlatko Čančar, Jakob Lovrenc Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Urban Klavžar, Aljaž Kunc, Miha Lapornik, Jurij Macura, Blaž Mahkovic, Jordan Morgan, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Žiga Samar in Mike Tobey

Glavni favoriti za zmago na Svetovnem prvenstvu

Krovna košarkarska zveza Fiba je objavila napoved pred bližnjim prvenstvom. Seznam favoritov:
- 1. ZDA
- 2. Španija
- 3. Francija
- 4. Avstralija
- 5. Slovenija
- 6. Kanada
- 7. Nemčija
- 8. Srbija
- 9. Grčija
- 10. Brazilija

Pripravljalne tekme Slovenske reprezentance

Slovenci bodo pred prvenstvom odigrali sedem pripravljalnih tekem, tri bodo odigrali doma pred domačimi navijači. Za uvod se bodo Slovenci 25. julija v celjskem Zlatorogu pomerili s Kitajci, na Telemachovem spektaklu bodo 2. avgusta v Stožicah gostili Grke ter se dva dni kasneje proti istim tekmecem pomerili še v Atenah. Iz Grčije se bo reprezentančna zasedba vrnila v Stožice, kjer se bo 8. avgusta srečala s Črno Goro, nato pa bo sledil nastop na zvezdniškem turnirju v Malagi. V okviru praznovanja stote obletnice delovanja španske košarkarske zveze se bosta v petek, 11. avgusta pomerili Slovenija in Španija, dan kasneje se bo Slovenija pomerila še z Združenimi državami Amerike. Zaključek priprav bo Slovenija opravila v Tokiu, kjer bo 19. avgusta sledil še dvoboj proti Japonski.

25. Julij, 20.15 v Celju (prenos na Sportklubu)
Slovenija –Kitajska

2. avgust, 20.15 v Stožicah (prenos na Sportklubu)
Slovenija – Grčija

4. avgust ob 20 uri v Atene (prenos na Sportklubu 2)
Grčija – Slovenija

8. avgust ob 19 uri – Stožice (prenos na Sportklubu 2)
Slovenija – Črna Gora

11. avgust, 20.15 v Malagi (prenos na Sportklubu 1)
Slovenija – Španija

12. avgust, 20.15 v Malagi (prenos na Sportklubu 1)
Slovenija – ZDA

19. avgust, 20.15 v Tokiu (prenos na Sportklubu 1)
Slovenija – Japonska